Ostrzeżenie
  • JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 983.

Warsztaty z Gwiazdą - relacja

W połowie września w Studio Electrolux Taste Center odbyły się kolejne z cyklu warsztaty z Gwiazdą organizowane przez nasz zaprzyjaźniony portal Allaboutlife.pl

Tym razem pod hasłem Fit and Beauty. Warsztaty prowadziła Kasia Błażejewska- Stuhr, a razem z nią Karina Zuchora i Sylwia Chrzanowska- Olbryś. Nie lada atrakcją była również nauka tańca z Ewą Szabatin, która właśnie wystartowała z projektem FITFASHIONFREAK oraz wykład marki kosmetycznej Vipera.

Zdradzimy Wam tylko, że do ich powstania inspirowały nas marki: Cenos i mix zbóż ekspandowanych, Krasnystaw czyli najlepsza śmietana i jogurty, Baziółka – pachnące zioła, aromatyczny ser Lazur, seria produktów Made in Coco (ekologiczna linia z kokosa – cukier, mąka, masło, olej i wiórki kokosowe), herbata Tetley oraz krystylicznie czysta woda z filtrów Aquaphor.

 

Hitem był także szot z …. trawy pszenicznej – który wypija się, aby natychmiast odzyskać dobre samopoczucie, uzupełnić organizm we wszystkie cenne substancje, które są nam potrzebne aby być zdrowym na co dzień. Dystrybutor produktu, firma Living Foods Polska sama dla Was hoduje trawę – można ją zamówić przez internet a potem wycisnąć i cieszyć się dobrym zdrowiem.

 

Wydarzeniem spotkania była premiera na polskim rynku nowego projektu – sklepu internetowego Gustopremium.pl – gdzie znajdziecie wszystko co tylko można sobie zamarzyć aby się zdrowo odżywiać i żyć – od sprzętu typu wyciskarki po organiczne kosmetyki i produkty spożywcze. Wszyscy byliśmy pod dużym wrażeniem najwyższej jakości wyciskarki Oscar, która poradziła sobie z wyciskaniem, robieniem makaronu i przecieraniem.

 

Wśród uczestniczek były m.in: dziennikarka Beata Chmielowska-Olech, dziennikarka i blogerka Agnieszka Kałuża Aga Pomaga, topmodelka Kamila Szczawińska, aktorka i blogerka Monika Mrozowska, redakcja Claudia, Portal Gwiazd, blogerki  Thirtyfashion, Ashplumplum, Olciiak, Must Have Fashion, Manufaktura Radości i Neonowa Strzała. Wpadł do nas także Matata – Maciek Lisowski.

Każda z grup realizowała określony przepis. Wśród nich były min.

Sałatka brokułowo - serowa

1 brokuł
1 opakowanie makaronu razowego (świderki lub rurki)
1 opakowanie sera Lazur
rukiew wodna Baziółka
3 łyżki sezamu
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego

 Ugotuj brokuła (podzielonego na różyczki) na parze, aby był lekko chrupiący. Opakowanie makarony razowego ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na suchej patelni upraż sezam – nie spal, bo zrobi się gorzki. Opakowanie sera Lazur posiekaj na kawałki i wymieszaj ser z jeszcze ciepłym makaronem i brokułem. Sałatkę posyp sezamem i rukwią wodną, dopraw sosem składającym się z oliwy i octu winnego.

Bardzo korzystnym dla nas tłuszczem jest CLA (conjugated linoleic acid), czyli sprzężony kwas linolowy obecny w dużych ilościach w tłuszczu mlecznym. Jest on silnym antyutleniaczem, może hamować odkładanie się tłuszczu, a także powoduje większe jego wykorzystanie jako źródła energii, np. podczas treningu. Dodatkowo zmniejsza podatności na powstanie miażdżycy, poprawia mineralizację kości.

Dla osób które nie tolerują laktozy (ponad 20% społeczeństwa) jogurty, kefiry, maślanka i śmietaną są lepszym rozwiązaniem.

 

Smoothie bananowo waniliowe z ziarnami

600 ml zimnego jogurtu naturalnego OSM Krasnystaw
4 mrożone banany
3 łyżki syropu klonowego
10 kropli olejku waniliowego

Zmiksuj wszystkie składniki, można na chwilę włożyć jeszcze do zamrażarki.

Dodatkowo:

400 g malin – podgrzej w garnuszku.
Mix zbóż ekspandowanych zbóż CENOS gryka, jagły i burak
Podawaj gorące maliny, na nie lody, na nie zboża ekspandowane.

Dodatek zbóż ekspandowanych po pierwsze zwiększa wartość odżywczą dania (zarówno gryka jak i proso są jednymi z najwartościowszych zbóż; podobnie cenne odżywczo jak liofilizowany burak). Stanowią one również dodatkową konsystencję, a jak wynika z badań – najbardziej lubimy produkty o mieszanej konsystencji – część jedwabiście gładka, część chrupiąca, część z grudkami.


Szyszki kokosowe

3 szklanki ekspandowanych zbóż CENOS gryka, jagły i burak
10 suszonych daktyli
1 łyżka cukru kokosowego Made in coco
2 łyżki masła kokosowego Made in coco
½ szklanki zmielonych orzechów laskowych
2 łyżki wiórek kokosowych Made in coco
szczypta soli
½ łyżeczki cynamonu

Zmiksuj orzechy laskowe i wiórki. W rondelku rozpuść na małym ogniu masło kokosowe i dodaj namoczone i rozgniecione widelcem daktyle, cukier, szczyptę soli i cynamon. Gotuj chwilę nieustannie mieszając. Gdy ostygnie zmiksuj wsyp ekspandowane grykę z jagłem oraz zmielone migdały i wiórki; wymieszaj dokładnie. Z powstałej masy uformuj kulki szyszki lub kulki – można włożyć też do silikonowych foremek. Odstaw na chwilę do lodówki.

Masło kokosowe jest bogate w naturalne witaminy (E, B,C) i minerały (Ca, Ze,Mg, Na, Zn, K, P) oraz aminokwasy. Jednym z tłuszczy jest również kwas laurynowy, który ma silne działanie antybakteryjne, a także wiruso- i grzybobójcze. Dzięki temu kwasowi olej kokosowy skutecznie hamuje rozwój szkodliwych bakterii, które są przyczyną próchnicy i infekcji jamy ustnej.


Recyklingowe racuchy

‘odpad’ z wyciśniętego soku
natka pietruszki Baziółka
kefir OSM Krasnystaw
mąka kokosowa Made in coco
Do smażenia: olej kokosowy Made in coco

Olej kokosowy ma bardzo wysoką temperaturę dymienia, dlatego można na nim smażyć, korzystając z jego smakowych właściwości.


Ciasto cukiniowe z bananami i CHIA 
na maślance

 Składniki:

 2 bardzo dojrzałe banany
1 mała cukinia
1 jajko
2 łyżki cukru brązowego
1 szklanka maślanki OSM Krasnystaw
150g mąki pszennej
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
mielony cynamon
2-4 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej – CHIA
łyżka masła + bułka tarta do podsypania formy do pieczenia

  • Piekarnik nastaw na 180 stopni
  • Cukinię zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru wody
  • Banany zblenduj lub jeśli są bardzo dojrzałe rozgnieć widelcem
  • Trzepaczką utrzyj jajko z cukrem, dodaj banany i startą cukinię
  • Wlej maślankę i całość wymieszaj
  • Przesianą mąkę wraz z proszkiem, solą, sodą i cynamonem wsyp do masy z mokrymi składnikami
  • Dodaj nasiona CHIA i całość delikatnie, dokładnie wymieszaj
  • Formę do pieczenia ( podłużną, około 16-18cm ) wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wlej ciasto
  • Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni
  • Ciasto posyp cukrem pudrem